تصور کنید روزی از خواب بیدار می شوید و دنیای اطرافتان مات و کمرنگ و خطوط و جزئیات تصاویر محو شده اند. این همان چیزی است که افراد مبتلا به آب سیاه چشم یا گلوکوم آن را تجربه می کنند و در صورت عدم درمان آن ممکن است نابینا شوند.
در این مقاله، دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم و فلوشیپ گلوکوم، به شما خواهند گفت گلوکوم چیست و چرا باید نگران آن باشید. همچنین شما را با جدیدترین روشهای درمان گلوکوم در ونک آشنا می کنند. برای دسترسی سریعتر به تیترها می توانید از فهرست ابتدای مقاله استفاده کنید.
گلوکوم (آب سیاه): دشمن پنهان بینایی شما
گلوکوم یا آب سیاه یک بیماری چشمی است که در اثر افزایش فشار داخل چشم و آسیب دیدگی عصب بینایی ایجاد می شود. این بیماری اغلب بدون علامت است و می تواند منجر به از دست رفتن بینایی شود، به همین دلیل به آن “دزد خاموش بینایی” می گویند.
این بیماری معمولا به تدریج پیشرفت میکند و در مراحل اولیه ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد. ولی با پیشرفت آب سیاه، بینایی فرد کمتر شده و در صورت عدم درمان به تدریج باعث نابینایی او می شود.
با توجه به اهمیت تشخیص زودهنگام گلوکوم، توصیه می شود افراد بالای ۴۰ سال و افرادی که جزء گروههای پرخطر هستند مثل افراد دیابتی، به طور منظم برای معاینه چشم ها به متخصص چشم مراجعه کنند.
انواع آب سیاه
بیماری گلوکوم شامل دو نوع اصلی است:
گلوکوم زاویه باز (Open-Angle Glaucoma)
این شایعترین نوع است که به کندی، بدون درد و علائم پیشرفت می کند. در این نوع گلوکوم، هر چند زاویه بین عنبیه (قسمت رنگی چشم) و قرنیه (قسمت شفاف جلوی چشم) باز است، اما مایع داخل چشم تخلیه نمیشود. در نتیجه، فشار داخل چشم افزایش می یابد.
گلوکوم زاویه بسته (Angle-Closure Glaucoma)
این نوع گلوکوم کمتر رایج است و به دلیل اینکه ناگهان زاویه بین عنبیه و قرنیه بسته می شود، فشار داخل چشم شدیداً افزایش می یابد و یکدفعه علائم گلوکوم مثل درد شدید چشم ظاهر می شود. این نوع گلوکوم به درمان اورژانسی نیاز دارد.
علائم خاموش گلوکوم که ممکن است نادیده بگیرید
به گفته دکتر کبیری، جراح و فوق تخصص چشم، گلوکوم زاویه باز در مراحل اولیه علائم ندارد اما با پیشرفت این بیماری علائم آن ظاهر می شود. بسته به نوع آب سیاه و شدت آن بیماران علائم زیر را تجربه می کنند:
نوع گلوکوم | علائم | علائم پیشرفته |
گلوکوم زاویه باز | کاهش تدریجی دید محیطی/کناری
دیدن هاله در اطراف نورها مشکل دید در محیط های کم نور |
نقاط کور در میدان دید
تاری دید کاهش دید مرکزی |
گلوکوم زاویه بسته |
– |
درد شدید چشم
سردرد شدید کاهش سریع دید دیدن هاله نورانی اطراف منبع نور تاری موقت دید گشاد شدن مردمک و عدم واکنش به نور حالت تهوع و استفراغ قرمزی چشم |
چه عواملی خطر ابتلا به گلوکوم (آب سیاه) را افزایش میدهند؟
علت اصلی آب سیاه تجمع مایع داخل چشم (زلالیه) است که فشار چشم را بالا می برد و به اعصاب بینایی صدمه می زند. افراد زیر بیشتر در معرض خطر ابتلا به گلوکوم هستند:
- دارای سابقه خانوادگی
- مسن (بالای 60 سال)
- نژادهای آفریقاییتبار، آسیایی و لاتین
- دارای مشکلات چشمی دیگر مثل آب مروارید، نزدیک بینی شدید، التهاب مزمن
- آسیب دیدگی قبلی به چشم
- ابتلا به فشار خون بالا، دیابت یا بیماریهای سیستمیک (بیماریهای قلبی عروقی، اختلالات خود ایمنی، …)
- مصرف داروهای کورتیکواستروئید
ساختار آناتومیکی چشم، مانند ضخامت قرنیه و اندازه اتاقک قدامی چشم هم میتواند بر خطر ابتلا به گلوکوم تأثیر بگذارد.
چرا آب سیاه را باید جدی گرفت؟
عدم درمان گلوکوم می تواند باعث آسیب دائمی به عصب بینایی، نابینایی، کاهش تدریجی بینایی، عدم برگشت پذیری نابینایی ناشی از گلوکوم و تاثیر منفی بر زندگی فرد شود. به همین دلیل برای درمان به موقع آن باید بهترین مرکز جراحی چشم در ونک مراجعه کنید و قبل از نابینا شدن آن را درمان کنید.
برای درمان گلوکوم در یک کلینیک مجهز و تخصصی چشم در ونک شما هم می توانید از تخصص دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم و فلوشیپ گلوکوم در این زمینه بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09053185478 تماس بگیرید.
چطور آب سیاه چشم را تشخیص می دهند
برای تشخیص گلوکوم از روشهای زیر استفاده می شود:
- اندازه گیری ضخامت قرنیه
- تونومتری (اندازهگیری فشار داخل چشم)
- گونیوسکوپی (بررسی زاویه بین عنبیه و قرنیه)
- عکسبرداری از عصب بینایی برای بررسی تغییرات عصب بینایی در طول زمان
- پریمتری (ارزیابی میدان دید)
- اُفتالموسکوپی (بررسی عصب بینایی)
- اُپتیک کوهرنس توموگرافی (OCT یا HRT) برای تصویربرداری از شبکیه و عصب بینایی
اهمیت تشخیص زودهنگام گلوکوم در این است که با تشخیص و درمان به موقع می توان به توقف پیشرفت بیماری، حفظ بینایی و بهبود کیفیت زندگی بیمار کمک کرد.
آیا آب سیاه چشم قابل درمان است؟
گلوکوم به طور کامل قابل درمان نیست چون آسیبهای عصبی را نمی توان درمان کرد. اما این بیماری قابل کنترل است و می توان با درمان مناسب از آسیبهای بیشتر به اعصاب چشم جلوگیری کرد. با مراجعه به بهترین متخصص گلوکوم در ونک می توانید از روشهای درمان گلوکوم بهره مند شوید.
روشهای درمان گلوکوم در ونک
به گفته دکتر کبیری، فوق تخصص گلوکوم، گزینه های درمان آب سیاه عبارتند از:
درمان دارویی گلوکوم
در این روش برای کاهش فشار داخل چشم داروهایی به صورت قطره های چشمی (بتابلاکرها، پروستاگلاندینها، مهارکنندههای آنزیم کربنیک انهیدراز، …) یا قرص برایتان تجویز می شود. هرگز این داروها را نباید خودسرانه قطع کنید.
عمل لیزری گلوکوم در ونک
لیزر از جدیدترین روشهای جراحی گلوکوم در ونک است. این یک روش درمانی کم تهاجم و با بهبودی سریع است. جراحی گلوکوم با لیزر به یکی از روشهای زیر انجام می شود:
ترابکولوپلاستی لیزری: برای درمان گلوکوم زاویه باز با این روش نیازی به برش فیزیکی نیست. در ترابکولوپلاستی جراحان از لیزر برای باز کردن مسیرهای تخلیه مایع استفاده می کنند تا جریان مایع بهبود یابد و فشار داخل چشم کم شود.
ایریدوتومی محیطی لیزری: این روش برای درمان گلوکوم زاویه بسته مناسب است. جراحان در این نوع عمل از لیزر برای ایجاد یک سوراخ کوچک در عنبیه استفاده می کنند.
این سوراخ به تسهیل تخلیه مایع؛ جلوگیری از انسداد زاویه چشم و ایجاد یک مسیر جدید برای جریان مایع کمک می کند.
جراحی گلوکوم در ونک
در مواردی که آب سیاه پیشرفته است یا درمان های دارویی و لیزری مؤثر نیستند از روشهای جراحی سنتی برای درمان آب سیاه استفاده می شود. این روشها عبارتند از:
ترابکولکتومی: ترابکولکتومی یک روش جدید برای درمان بیمارانی است که گلوکوم پیشرفته دارند یا با روشهای دیگر درمان نشده اند. این جراحی به دقت بالایی نیاز دارد و برای انجام آن باید بخشی از بافت چشم که مسئول تخلیه مایع داخل چشم است برداشته شود. سپس جراح یک مسیر جدید برای تخلیه مایع ایجاد می کند.
شنتهای چشمی: در این روش، از لوله کوچکی به نام شنت برای تخلیه مایع از داخل چشم استفاده می شود. استفاده از این ایمپلنتها برای بیمارانی مناسب است که قبلا جراحی کرده اند یا از التهاب گلوکوم ثانویه رنج می برند.
جراحی کمتهاجم گلوکوم یا میگس (MIGS): این روش برای افراد مبتلا به گلوکوم خفیف تا متوسط مناسب است. جراحی میگس شامل گذاشتن ایمپلنت های کوچکی برای بهبود تخلیه مایع داخل چشم است و می توانید آن را همراه عملهایی مثل عمل آب مروارید در ونک انجام دهید.
بعد از انواع جراحی گلوکوم در ونک ممکن است نیاز به ادامه استفاده از قطرههای چشمی یا داروها داشته باشید که در این صورت باید طبق تجویز جراحتان عمل کنید.
مراحل انجام جراحی آب سیاه
جراحی آب سیاه معمولاً سرپایی است و نیازی به بستری شدن ندارد. قبل از انجام هر یک از این نوع جراحی ها ابتدا چشم با قطره های بیحسی موضعی بیحس می شود.
سپس جراح بسته به نوع عمل کار خود را با استفاده از میکروسکوپ و ابزارهای مخصوص جراحی و یا لیزر انجام می دهد. بعد از جراحی، چشم با یک بانداژ پوشیده می شود و بعد از چند ساعت اگر مشکلی نداشته باشید مرخص می شوید.
مراقبتهای بعد از جراحی گلوکوم
بعد از عمل آب سیاه چشم به بیماران توصیه می شود مراقبت های زیر را انجام دهند:
- محافظت از چشم در برابر ضربه
- اجتناب از کار یا ورزش سنگین
- استفاده از قطره های چشمی تجویزشده برای کاهش التهاب و جلوگیری از عفونت
- معاینات منظم
در صورت بروز درد شدید، کاهش ناگهانی بینایی، یا قرمزی شدید چشمها باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
مزایای جراحی گلوکوم در ونک
- بهبود کیفیت زندگی
- جلوگیری از پیشرفت گلوکوم و آسیب بیشتر به عصب بینایی
- کاهش مصرف یا حذف داروها
- حفظ بینایی
- بهبود سریع و دوره نقاهت کوتاه با جراحی لیزری
- درمان دائمی یا طولانی مدت گلوکوم
برای بهره مندی از این مزایا می توانید جراحی گلوکوم را در بهترین کلینیک های چشم تهران توسط دکتر مجید کبیری انجام دهید.
برای درمان گلوکوم در یک کلینیک مجهز و تخصصی چشم در ونک شما هم می توانید از تخصص دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم و فلوشیپ گلوکوم در این زمینه بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09053185478 تماس بگیرید.
نتایج جراحی آب سیاه چشم
افراد زیادی بعد از عمل گلوکوم می توانند بهبود بینایی خود را تجربه کنند. اما درصد موفقیت جراحی گلوکوم به عوامل زیر بستگی دارد:
- نوع گلوکوم
- مرحله پیشرفت بیماری (هر چقدر گلوکوم پیشرفته تر باشد، احتمال موفقیت جراحی کمتر است)
- تجربه و مهارت جراح
- سن بیمار
- وضعیت سلامتی چشم ها
- نوع جراحی
- نحوه مراقبتهای بعد از عمل
- داشتن سبک زندگی سالم
اما به طور کلی این جراحی ها در بیش از 70 درصد موارد موفق گزارش شده اند.
چه عواملی موفقیت جراحی گلوکوم را کاهش می دهند؟
عوامل زیر در کاهش درصد موفقیت عمل گلوکوم موثر هستند:
- تشکیل بافت اسکار در محل جراحی و جلوگیری از خروج مایع
- افزایش مجدد فشار چشم
- عوارض جانبی جراحی مثل عفونت، خونریزی و جدا شدن شبکیه
تجربه بیماران دکتر مجید کبیری
در اینجا می توانید تجربه بیمارانی که عمل آب سیاه خود را نزد دکتر مجید کبیری انجام داده اند، بخوانید. این نظرات از سایت نوبت دات آی آر و نظرات بیمارانی که به ایشان مراجعه کرده بودند انتخاب شده اند:
- گلوکوم عالی بودند
- سلام دکتر کبیری واقعا دکتر باحوصله وخوش اخلاق وازلحاظ کار بسیار عالی
- این دکتر فوق العاده بود من نابینا شده بودم منو نجات داد
- دکتر حاذق وعالی هستند جراحی چشم داشتم بسیار عالی
برای دیدن نظرات بیشتر می توانید به پیج دکتر کبیری در سایت نوبت دات آی آر مراجعه کنید.
هزینه جراحی گلوکوم در ونک چقدر است؟
قیمت عمل گلوکوم در ونک بستگی به فاکتورهای زیر دارد:
- نوع بیمارستان یا کلینیک
- مهارت جراح
- نوع گلوکوم
- نوع جراحی
- ابزارها و تکنولوژیهای لازم برای جراحی
- همزمان بودن با عملهای دیگر مثل آب مروارید
در ضمن این جراحی تحت پوشش بیمه ها است.
جمع بندی نهایی
گلوکوم یا آب سیاه چشم بیماری است که به دلیل تجمع مایعات داخل چشم و افزایش فشار در آن رخ می دهد. این افزایش فشار منجر به آسیب دیدگی عصب بینایی و کاهش دید یا حتی نابینایی فرد می شود.
جراحان برای درمان این مشکل از عمل های جراحی لیزری یا سنتی برای ایجاد مسیری جهت تخلیه مایع اضافی استفاده می کنند. همچنین ممکن است برای کاهش فشار داخل چشم یا برای مراقبتهای بعد از جراحی، از روشهای دارویی نیز استفاده شود.
سوالات متداول
سوالات رایج درباره عمل گلوکوم عبارتند از:
چه روشی برای درمان گلوکوم مناسبتر است؟
جراحان با توجه به مواردی مثل نوع گلوکوم، شدت بیماری، سن بیمار و پاسخ به درمان های قبلی بهترین روش درمان آب سیاه را برای هر فردی انتخاب می کنند.
جراحی گلوکوم چه عوارضی دارد؟
عفونت، درد، التهاب، تحریک چشم، جداشدگی شبکیه، کاهش یا افزایش بیش از حد فشار چشم، خونریزی داخل چشم، آسیب عصبی، تاری موقتی دید، آب مروارید، اسکار، اختلالات بینایی ناشی از تغییر در انحنای قرنیه (مخصوصاً بعد از ترابکولکتومی) و دوبینی از عوارض جراحی گلوکوم هستند.
اگر شما هم سوالی درباره آب سیاه چشم یا گلوکوم و روشهای درمان آن دارید در بخش نظرات حتما از ما بپرسید.