تماس با مطب

0990-882-2176

آدرس مطب

تهران، ونک، ملاصدرا

تفاوت-تنبلی-چشم-با-ضعف-چشم

8 تفاوت تنبلی چشم با ضعف چشم

آنچه در این مطلب می خوانید:
تفاوت-تنبلی-چشم-با-ضعف-چشم

آیا دید یکی از چشمهایتان بهتر از دیگری است و نگران آن شده اید؟ این مسئله می تواند نشانه تنبلی چشم یا ضعف شدن آن باشد؟ از کجا بفهمیم که مشکل بینایی ما مربوط به تنبلی چشم است یا ضعیف شدن آن؟ برای یافتن پاسخ به این سوالات توصیه می کنیم این مقاله را حتما بخوانید.
در این مقاله، دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم، در مورد تفاوت تنبلی و ضعف چشم توضیح می دهند. برای دسترسی سریعتر به تیترهای این مقاله می توانید از فهرست مطالب در ابتدای صفحه استفاده کنید.

8 تفاوت تنبلی چشم و ضعف چشم

به گفته دکتر کبیری، موارد زیر کلیدی ترین فرق بین تنبلی چشم با ضعف چشم هستند:

1- نوع عارضه

تنبلی چشم (آمبلیوپی) یک اختلال بینایی است که به دلیل ناتوانی مغز در پردازش صحیح تصاویر ارسالی از یکی از چشمها رخ می دهد.

ولی ضعف چشم ناشی از کاهش وضوح دید به دلیل وجود مشکلات ساختاری در عدسی یا شکل چشم است که منجر به عیوب انکساری مثل نزدیک‌بینی، دوربینی و آستیگماتیسم می شود.

ضعف-چشم-(آستیگماتیسم)

2- تفاوت علائم تنبلی چشم و ضعف چشم

تنبلی چشم با علائمی مثل افت شدید دید یکی از چشمها و ناتوانی در تشخیص جزئیات مشخص می شود. این افراد در تشخیص فاصله و تعامل با اشیای اطراف خود دچار مشکل هستند و دید سه بعدی و عمق دید آنها به شدت کاهش می یابد.

اما ضعف چشم با تاری دید یا دشواری در دیدن اجسام دور یا نزدیک همراه است. این مسئله روی فعالیتهای روزمره مثل رانندگی، کتاب خواندن و استفاده از کامپیوتر تأثیر منفی دارد. با اینحال به جز در موارد شدید، عمق دید با ضعف چشم به طور مستقیم تحت تأثیر قرار نمی‌گیرد.

3- تفاوت در علل

به کمک جدول زیر می توانید تفاوت علل تنبلی چشم را با علل ضعف چشم مقایسه کنید:

علت تنبلی چشم علت ضعف چشم
تفاوت بین قدرت بینایی دو چشم

ناشی از اختلالات بینایی مثل انحراف چشم

عوامل محیطی

عوامل ژنتیکی

افزایش سن

ناشی از بیماریهای چشمی مثل آب مروارید

بیماریهای مزمن مثل دیابت

انحنای نامناسب قرنیه چشم

برای درمان تنبلی چشم و ضعف چشم در ونک با انواع روشهای جراحی و غیرجراحی می توانید از تخصص دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم در این زمینه بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09908822176 تماس بگیرید.

4- سن بروز بیماری

ضعف چشم می تواند در هر سنی بروز کند و با بالا رفتن سن شدت آن بیشتر می شود. ولی تنبلی چشم معمولاً در سنین کودکی بروز می کند و در صورت عدم درمان، با افزایش سن بدتر شده و حتی منجر به نابینایی چشم تنبل می شود.

5- نوع پردازش مغز

در بیماری تنبلی چشم، مغز شما نمی تواند اطلاعات دریافتی از چشم تنبل را پردازش کند و قادر به تطبیق تصاویر با چشم سالم نیست، بنابراین به مرور، دیگر به اطلاعات بینایی ارسال شده از چشم تنبل توجه نمی کند. اما در بیماریهای مربوط به ضعف چشم، مغز اطلاعات دریافتی را برخلاف تنبلی چشم می تواند پردازش کند ولی کیفیت تصویر پردازش شده پایین است.

تنبلی-چشم

6- نحوه تشخیص

برای تشخیص تنبلی چشم در ایران، یک تست بینایی مخصوص از کودکان در سنین پیش دبستانی گرفته می شود تا تفاوت بین قدرت دید چشمها بررسی شود. اما ضعف چشم را می توان با مراجعه به چشم پزشک و انجام تستهای استاندارد بینایی و ارزیابی میزان دید هر چشم تشخیص داد.

7- تفاوت در عوارض

ضعف چشم شامل بیماریهایی مثل نزدیک بینی، دوربینی یا آستیگماتیسم است که هر دو چشم را با شدتهای متفاوت ضعیف می کنند. این بیماریها بر یادگیری فرد تأثیر زیادی ندارد.

اما تنبلی چشم، اغلب فقط یک چشم را درگیر می کند و می تواند در کودکان منجر به اختلالات یادگیری و کاهش اعتماد به نفس شود. همچنین ممکن است تنبلی چشم با مشکل انحراف چشم نیز همراه شود.

8- تفاوت بین درمان تنبلی چشم و ضعف چشم

به گفته دکتر کبیری، در مورد درمان تنبلی چشم و درمان ضعف چشم تفاوت های زیر وجود دارد:

1- تنبلی چشم به خصوص اگر در کودکی تشخیص داده شود، قابل درمان است اما ضعف چشم به طور مستقیم و کامل قابل درمان نیست ولی می توان ضعف آن را با روشهای درمانی مدیریت کرد.

2- اگر تنبلی چشم درمان نشود منجر به نابینایی چشم تنبل خواهد شد بنابراین به درمان زودهنگام نیاز دارد. اما ضعف چشم معمولاً نیازی به درمان فوری ندارد.

3- ضعف چشم ناشی از عیوب انکساری است و می توان آن را با استفاده از تجویز عینک و لنز یا در صورت تمایل با عملهای جراحی مثل عمل لیزیک یا عمل لازک تصحیح کرد.

ولی تنبلی چشم با روشهایی مثل پوشاندن چشم سالم، انجام تمرینات خاص و در برخی موارد با استفاده از عینک درمان می شود. این روشها مغز را وادار می کند از چشم ضعیف بیشتر استفاده کند و این چشم بتواند توانایی خود را باز یابد.

نحوه-دید-در-ضعف-چشم

برای درمان تنبلی چشم و ضعف چشم در ونک با انواع روشهای جراحی و غیرجراحی می توانید از تخصص دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم در این زمینه بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09908822176 تماس بگیرید.

چگونه تشخیص دهیم که مشکل بینایی ناشی از ضعف چشم است یا تنبلی چشم؟

برای تشخیص اینکه مشکل دید شما مربوط به ضعف بینایی است یا تنبلی چشم، باید حتما به متخصص چشم پزشک مراجعه کنید. چون تفاوت این دو عارضه را می توان با انجام معاینات مخصوص به هر یک از این عوارض تشخیص داد.

مثلا تعیین نمره چشم و بررسی وضعیت قرنیه روش موثری برای تشخیص نوع ضعف چشم است. ولی تنبلی چشم را می توان با استفاده از تستهای مخصوص و بررسی تفاوت عملکرد دو چشم مشخص کرد.

جمع بندی نهایی

تنبلی چشم و ضعف چشم دو مشکل بینایی هستند که باعث کاهش دید فرد می شوند. اما از طرف دیگر تفاوتهای زیادی به لحاظ علل، علائم، عوارض و روشهای درمان وجود دارند. به همین دلیل است که درمان آنها نیاز به تشخیص دقیق دارد تا روش مناسبی برای درمان آن اتخاذ شود.

تفاوتهای بین تنبلی و ضعف چشم از آنجایی اهمیت پیدا می کنند که برخلاف ضعف چشم، برای تنبلی چشم باید سریع اقدام کرد. چون این عارضه در صورت عدم درمان به موقع منجر به از دست رفتن بینایی چشم تنبل می شود.

سوالات رایج

بیشترین سوالاتی که در مورد ضعف و تنبلی چشم از متخصصان چشم پزشک پرسیده می شوند، عبارتند از:

تنبلی چشم و ضعف چشم چه تاثیری بر رانندگی دارند؟

کسانی که ضعف چشم دارند معمولاً می توانند بدون هیچ مشکلی برای رانندگی از عینک یا لنز استفاده کنند. ولی تنبلی چشم در تشخیص عمق و فاصله اشکالاتی ایجاد می کند که بدون رفع آن، رانندگی فرد پرخطر خواهد بود.

اگر دید چشم تنبل از دست برود، آیا میتوان با روشهای درمانی آن را برگرداند؟

بازگرداندن کامل بینایی بسیار دشوار و معمولا بدون نتیجه است. چون در تنبلی چشم (آمبلیوپی)، مغز تصاویر دریافتی از چشم ضعیف تر را نادیده می گیرد؛ با افزایش سن نیز انعطاف پذیری مغز برای بازآموزی کمتر می شود. به همین دلیل است که زمان طلایی درمان تنبلی چشم، از سنین کودکی است.

آیا تنبلی چشم می تواند باعث ضعف چشم شود؟

بله. اگر چشم تنبل بدون درمان رها شود، گاهی می تواند باعث ضعف بینایی چشم تنبل شود. در این موارد، علاوه بر درمان تنبلی چشم، فرد نیاز به عینک، لنز یا روشهای جراحی برای تصحیح دید خود دارد.

اگر شما هم سوالی درباره تنبلی چشم و ضعف چشم دارید در بخش نظرات مقاله می توانید از کلینیک ما بپرسید.

5/5 - (2 امتیاز)
جدیدترین مطالب
خدمات ما
اطلاعات تماس
تلفن مطب

0990-882-2176

آدرس مطب

تهران، ونک، ملاصدرا، شیرازی شمالی، نبش شهریار، پلاک ۱۸۱ (ساختمان۳۳)، طبقه ۲، واحد ۱۳

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *