آب سیاه یا گلوکوم (Glaucoma) بیماری است که دزد خاموش بینایی نام دارد. در اثر این بیماری به تدریج دید چشم ها کمتر و کمتر می شود. ولی آیا گلوکوم می تواند شما را نابینا کند؟
در این مقاله، دکتر مجید کبیری، جراح و فلوشیپ گلوکوم، به شما خواهند گفت که آیا آب سیاه باعث نابینایی کامل می شود یا نه. برای دسترسی سریعتر به تیترهای این مقاله می توانید از فهرست ابتدای مقاله استفاده کنید.
آب سیاه چیست و چرا خطرناک است؟
آب سیاه یا گلوکوم بیماری چشمی است که در آن مایع داخل چشم به درستی تخلیه نمی شود. این مسئله باعث افزایش فشار داخل چشمی و آسیب دیدگی عصب بینایی خواهد شد.
چون عصب بینایی وظیفه انتقال سیگنالهای بصری را از چشم به مغز برعهده دارد، آسیب دیدگی آن به مرور زمان میدان دید را کاهش می دهد. یعنی این عارضه یک بیماری پیشرونده است و در صورت عدم درمان، شدت بیماری و علائم بیمار بیشتر خواهد شد.
انواع آب سیاه
دو نوع اصلی گلوکوم چشم یا آب سیاه وجود دارد:
گلوکوم زاویه باز: این شایعترین نوع آب سیاه است که در آن فشار داخل چشمی به مرور زمان بیشتر می شود.
گلوکوم زاویه بسته: در این نوع آب سیاه، فشار داخل چشم ناگهانی افزایش پیدا می کند. این نوع گلوکوم نادرتر و شدیدتر از گلوکوم زاویه باز است.
بیشتر بخوانید: عمل آب مروارید در ونک
عوارض آب سیاه؛ تهدیدی خاموش برای بینایی
خطرات جدی آب سیاه که نباید نادیده گرفت عبارتند از:
- کاهش تدریجی دید محیطی (از نشانه های اولیه)
- کاهش بینایی مرکزی (در مراحل پیشرفتهتر گلوکوم)
- احتمال آسیب دائمی و غیرقابل برگشت عصب بینایی که باعث نابینایی می شود
برای پیشگیری از این عوارض باید عمل گلوکوم را به موقع انجام دهید تا فشار داخل چشم از بین برود و عصبهای بیشتری آسیب نبینند.
برای انجام انواع عمل گلوکوم یا آب سیاه در یک کلینیک مجهز و تخصصی چشم در ونک شما هم می توانید از تخصص دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم در این زمینه بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09908822176 تماس بگیرید.
آیا آب سیاه باعث نابینایی می شود؟
نابینایی ناشی از آب سیاه متاسفانه یک شایعه نیست. بلکه آب سیاه یکی از علل اصلی نابینایی در جهان است که در اثر تشخیص و درمان دیرهنگام آن باعث ز بین رفتن کامل بینایی فرد می شود. علت اصلی نابینایی، مرگ سلولهای عصب بینایی است.
فاکتورهای موثر بر نابینایی در اثر گلوکوم
عوامل زیر در افزایش خطر نابینایی ناشی از بیماری آب سیاه چشم نقش دارند:
- تشخیص و درمان دیرهنگام
- فشار بالای درون چشم که هر چقدر بیشتر باشد، عصب بینایی بیشتر آسیب می بیند.
- سن بالا (هر چقدر سن بالاتر باشد خطر نابینایی هم بیشتر می شود)
- سابقه خانوادگی (در افرادی که سابقه خانوادگی آب سیاه دارند خطر نابینایی در اثر عدم درمان آب سیاه چشم بیشتر می شود)
چگونه آب سیاه به عصب بینایی آسیب می زند؟
فشار اضافی داخل چشم ناشی از عدم تخلیه مایع چشم است که باعث آسیب دیدگی تدریجی عصب بینایی و مرگ سلولهای آن می شود.
با از بین رفتن سلولهای عصبی چشم، دیگر اطلاعات بصری نمی توانند به مغز منتقل شوند. این بیماری ابتدا به صورت کم بینی و در صورت عدم درمان به صورت نابینایی عوارض خود را نشان می دهد.
مراحل پیشرفت آب سیاه و تاثیر آن بر بینایی
آب سیاه یک دفعه باعث نابینایی نمی شود، بلکه به تدریج پیشرفت می کند. این بیماری در مراحل اولیه، فقط به طور جزئی میدان دید محیطی را کاهش می دهد.
اما با پیشرفت گلوکوم، در مراحل بعدی، کاهش میدان دید بیشتر شده و دید مرکزی بیمار نیز از بین می رود. در نهایت بیمار کاملا نابینا می شود. اما با مراجعه به موقع به بهترین دکتر جراح آب سیاه چشم در ونک می توانید عمل گلوکوم را انجام دهید و از نابینایی جلوگیری نمایید.
برای انجام انواع عمل گلوکوم یا آب سیاه چشم در یک کلینیک مجهز و تخصصی چشم در ونک شما هم می توانید از تخصص دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم در این زمینه بهره مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09908822176 تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
گلوکوم یا آب سیاه چشم بیماری است که در اثر عدم تخلیه مایع چشم و افزایش فشار داخل چشم رخ می دهد. این بیماری علائمی ندارد ولی با پیشرفت خود، میدان دید بیمار را کاهش می دهد.
فشار داخل چشم، به عصبهای بینایی صدمه می زند که وظیفه انتقال پیام های بصری را از چشم به مغز بر عهده دارند. به دلیل مرگ سلولهای این اعصاب، میدان دید کم می شود و اگر تشخیص و درمان به موقع نباشد احتمال نابینایی فرد وجود دارد.
سوالات متداول
بیشترین سوالاتی که در مورد گلوکوم چشم یا آب سیاه از دکتر کبیری پرسیده می شود، عبارتند از:
علائم اولیه آب سیاه چشم چیست؟
آب سیاه در مراحل اولیه معمولا نشانه ای ندارد و حین چکاپ چشم تشخیص داده می شود. با این حال، کاهش تدریجی دید محیطی، درد یا فشار ملایم چشم، تاری دید، دیدن هاله نور اطراف چراغها از علائم اولیه آب سیاه چشم هستند.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به آب سیاه قرار دارند؟
معمولا افراد دارای سابقه خانوادگی گلوکوم، بالای 40 سال، مبتلا به دیابت یا فشار خون بالا و یا نزدیک بینی شدید بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به آب سیاه چشم هستند.
آیا پیشگیری از نابینایی در آب سیاه امکانپذیر است؟
با درمان به موقع گلوکوم، تشخیص زودهنگام حین انجام معاینات منظم چشم، کنترل دیابت و فشار خون بالا و داشتن یک سبک زندگی سالم می توانید خطر نابینایی در اثر گلوکوم را کاهش دهید.
نابینایی با گلوکوم آیا قابل درمان است؟
نابینایی ناشی از آب سیاه غیرقابل بازگشت است. ولی با درمانهای زودهنگام مثل داروهای کاهش فشار داخل چشمی، باز کردن کانالهای تخلیه مایع درون چشم با لیزر یا جراحی می توان مانع نابینایی فرد شد.
اگر شما هم سوالی درباره خطر نابینایی با آب سیاه دارید، در بخش نظرات می توانید آنها را از ما بپرسید.