تماس با مطب

0990-882-2176

آدرس مطب

تهران، ونک، ملاصدرا

بیماری-جرقه-زدن-چشم

علت بیماری جرقه زدن چشم چیست + درمان قطعی

آنچه در این مطلب می خوانید:
بیماری-جرقه-زدن-چشم

بیماری جرقه زدن چشم یا مگس پران چشم تجربه ناخوشایندی است که معمولاً در سنین بالا آن را تجربه می کنند. دیدن نورهای درخشان و نقاطی شبیه به مگسهای شناور می تواند بخشی از تغییرات طبیعی چشم در اثر پیری و یا نشانه یک مشکل جدی باشد که به درمان فوری نیاز دارد.
در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با علل بیماری جرقه زدن چشم و روشهای درمان آن آشنا کنیم. برای دسترسی سریعتر به تیترهای مقاله می توانید از فهرست ابتدای مقاله استفاده کنید.

جرقه‌های نورانی در چشم: واقعیت یا توهم؟

گاهی اوقات، افراد شاهد جرقه های نورانی (مگس پران یا فلوترها) هستند که بیشتر شبیه یک توهم است. اما این عارضه در بیشتر مواقع واقعی و ناشی از تغییراتی در ساختارهای چشم است.

این جرقه ها ممکن است به شکل نقاط، خطوط یا لکه های درخشان و یا نقاطی شبیه مگسهای شناور در میدان دید باشند. حتی فرد بدون وجود منبع نور هم این جرقه ها را می تواند مشاهده کند.

علائم جرقه زدن در چشم

  • دیدن نورهای زودگذر یا جرقه که بیشتر در تاریکی یا بعد از تغییر وضعیت (مثل بلند شدن سریع از حالت نشسته) ظاهر می‌شوند.
  • تاری دید
  • کم شدن وضوح بینایی
  • لکه‌های شناور (Floaters)
  • دید تونلی یا محدود شدن میدان دید همراه با جرقه زدن
  • احساس درد یا فشار در چشم
  • مگس پران همراه با سر درد
  • از دست دادن موقت بینایی یا تاری شدید

جرقه-های-نورانی-در-چشم

چرا چشم جرقه می زند؟

به گفته دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم، اغلب مشکل خاصی علت جرقه زدن چشم نیست ولی در مواردی هم می تواند این علامت یک مشکل جدی باشد که به رسیدگی نیاز دارد. رایجترین علل مگس پران چشم عبارتند از:

تغییرات در زجاجیه چشم

زجاجیه به مایع ژله ای گفته می شود که فضای داخلی چشم را پر کرده است. با افزایش سن و در طول سالیان، این مایع ممکن است دچار تغییرات ساختاری شده و شروع به جمع شدن و کشیده شدن کند و از شبکیه جدا شود. به این وضعیت، تغییرات زجاجیه ای یا دژنراسیون زجاجیه می گویند.

در نتیجه، در میدان دید فرد جرقه های نورانی یا مگسهای شناور ایجاد می شود. دژنراسیون زجاجیه رایجترین علت جرقه زدن چشم در افراد مسن است و معمولاً خطری ندارد.

بیماریهای چشم

جرقه های نورانی گاهی از علائم ناشی از بیماریهای چشمی مثل رتینوپاتی دیابتی، آب سیاه و دژنراسیون ماکولا (یا شبکیه) است. این بیماریها معمولاً باعث آسیب دیدگی شبکیه یا عروق خونی چشم می شوند و به درمان نیاز دارند.

اختلالات عصبی چشم

برخی بیماریهای عصبی مثل میگرن منجر به میگرن چشمی شده و با شروع سردرد، شخص شاهد جرقه‌های نورانی است. این جرقه ها معمولاً به صورت خطوط نورانی و دایره های درخشانی هستند که چند دقیقه بیشتر طول نمی کشند و با پایان حمله میگرن از بین می روند.

ضربات چشمی

آسیب دیدگی چشم در اثر ضربه های ناشی از تصادفات یا آسیبهای ورزشی می تواند به شبکیه یا سایر ساختارهای چشم صدمه زده و باعث جرقه زنی چشم شود. در این موارد حتما به مراقبتهای پزشکی نیاز دارید.

جدا شدن شبکیه

یکی از جدی ترین علل جرقه زنی چشم، جدا شدن شبکیه از محل اتصال خود است. شبکیه یک لایه حساس به نور در پشت چشم است که در ارسال سیگنالهای نوری به مغز نقش مهمی برعهده دارد.

با جدا شدن شبکیه از بافت زیرین خود، فرد دچار جرقه‌های نورانی شدید، خطوط یا سایه های تیره در میدان دید و کاهش بینایی می شود. این عارضه نیاز به درمان فوری دارد، در غیر این صورت منجر به نابینایی دائم می شود.

جدا-شدن-شبکیه-و-مگس-پران-چشم

بیماریهای سیستمیک، عفونتهای چشم، میکروترومبوز (لخته های خونی)، التهابات چشم، خستگی زیاد یا استرس هم می توانند عامل دیدن نورهای ناگهانی در چشم باشند.

چه زمانی باید به چشم پزشک مراجعه کنید

با بروز علائم زیر باید هر چه زودتر اقدام به تشخیص و درمان جرقه زدن چشم در کلینیک های چشم پزشکی ونک نمایید:

  • همراه بودن جرقه زنی با علائم دیگری مانند تاری دید، کاهش بینایی، نقاط شناور، سایه های سیاه یا ناگهانی در میدان دید یا سردرد شدید
  • جرقه زدن مکرر
  • افزایش تعداد یا شدت جرقه زدن چشم
  • همراه بودن جرقه زنی با درد یا قرمزی چشم و اطراف آن
  • تاری دید در نور کم یا پس از بلند شدن از حالت نشسته یا خوابیده
  • احساس فشار یا سنگینی در چشم

این علائم می توانند نشانگر مشکل جدی باشند که به بررسی فوری نیاز دارد.

برای درمان جرقه زدن چشم با روشهای جراحی و غیرجراحی در ونک شما هم می توانید از تخصص دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم و فلوشیپ گلوکوم در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت با شماره 09908822176 تماس بگیرید.

روشهای تشخیصی برای مگس پران چشم

با مراجعه به بهترین کلینیکهای چشم در ونک و انجام آزمایشهای تخصصی زیر، متخصصان چشم پزشک می توانند علت جرقه های نورانی چشم را تشخیص دهند:

  • افتالموسکوپ
  • توموگرافی مقطعی
  • اولتراسونوگرافی چشم

این آزمایشها به بررسی وضعیت شبکیه و سایر ساختارهای چشم کمک می کنند.

درمان جرقه زدن چشم در تهران

در موارد زیادی، مگس پران خودبخود از بین می رود یا به درمان نیاز دارد. اما زمانی که علت جرقه های نورانی چشم جدی است، متخصصان با توجه به علل بروز آن از روشهای زیر برای درمان جرقه‌های چشم و خطرات آن استفاده می کنند:

درمان دارویی

اگر جرقه زنی چشم ناشی از التهاب یا اختلالات شبکیه باشد، بر اساس علت آن، با روشهای دارویی می توان درمان مگس پران چشم را انجام داد. برخی از این داروها عبارتند از:

  • داروهای ضد التهاب
  • داروهای ضد لخته
  • داروهای کاهنده فشار چشم
  • ویتامینها و مواد مغذی (برای تقویت شبکیه و جلوگیری از آسیبهای بیشتر آن)

عملهای جراحی

زمانی که علت جرقه زنی چشم ناشی از مشکلات جدی مثل جدا شدن شبکیه یا پارگی آن باشد، به روشهای جراحی مثل لیزرتراپی و ویتریکتومی (برداشتن زجاجیه آسیب‌دیده) نیاز دارید. این درمانها به کاهش علائم، جلوگیری از آسیب بیشتر و ترمیم شبکیه چشم کمک می کنند.

عمل-ویترکتومی

انواع جراحی برای درمان جرقه زدن چشم در ونک

به گفته دکتر کبیری، روشهای مختلفی برای جراحی مگس پران چشم وجود دارد که با توجه به علت بروز آن انتخاب می شوند:

جراحی های درمان جدا شدن شبکیه در ونک

اگر نورهای ناگهانی به علت جدا شدن شبکیه باشند، از روشهای زیر برای درمان جرقه زنی چشم استفاده می شود:

عمل ویترکتومی یا برداشتن زجاجیه (Vitrectomy): این جراحی زمانی انجام می شود که شبکیه جدا یا پاره شده و زجاجیه ی آسیب دیده به شبکیه فشار می آورد. با عمل ویترکتومی می توان این بخش از زجاجیه را برداشت.

عمل الکتروکوتر (Diathermy) یا لیزر: این روش به جوش خوردن شبکیه به بافت زیرین آن و جلوگیری از پیشرفت عارضه کمک می کند. برای این جراحی از ابزارهایی مانند لیزر یا الکتروکوتر برای چسباندن شبکیه جدا شده استفاده می شود.

چسباندن شبکیه با استفاده از گاز (Pneumatic Retinopexy): در این روش، جراح با استفاده از گاز خاصی که داخل چشم می شود، به شبکیه فشار می آورند تا آن را به محل اصلی خود بچسباند. این روش زمانی موثر است که جداشدگی در نواحی بالایی شبکیه باشد.

جراحی برای درمان مشکلات زجاجیه

در صورتی که جرقه زدن چشم ناشی از خونریزی، پارگی یا مشکلات دیگر در زجاجیه باشد، از عمل ویترکتومی می توان برای خروج خون یا بافت غیرعادی در زجاجیه استفاده کرد.

جراحی گلوکوم

اگر افزایش فشار داخل چشم (گلوکوم) علت جرقه زدن چشم ها باشد و با قطره های کاهنده فشار خون نتوان آن را برطرف کرد به یکی از روشهای زیر می توانید عمل جراحی گلوکوم را انجام می دهیم:

جراحی لیزری (Laser Trabeculoplasty): برای درمان گلوکوم و کاهش فشار چشم انجام می شود و جراحی با لیزر است.

جراحی فیلتر (Trabeculectomy): برای برداشتن بخشی از بافت چشم جهت تخلیه راحت مایع داخل چشم و کاهش فشار چشم انجام می شود.

جراحی مشکلات عروق شبکیه یا برداشتن لخته

اگر لخته های خونی یا اختلالات عروقی شبکیه عامل جرقه های نورانی باشند، برای برداشتن لخته، تخلیه خون، درمان اختلالات عروقی و جلوگیری از خونریزی یا صدمات بیشتر به شبکیه از روش جراحی لیزری شبکیه استفاده می شود.

با مراجعه به یک دکتر چشم پزشک خوب در ونک تهران می توانید جراحی های ذکر شده را با اطمینان از نتایج آن انجام دهید.

درمان-جرقه-زدن-چشم-با-جراحی-عروق-شبکیه

برای درمان جرقه زدن چشم با روشهای جراحی و غیرجراحی در ونک شما هم می توانید از تخصص دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم و فلوشیپ گلوکوم در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت با شماره 09908822176 تماس بگیرید.

خلاصه نکات مهم

جرقه زدن چشم به صورت لکه های روشن، سایه ها یا خطوط نورانی یا شبیه مگسهای شناور است. این مشکل گاهی علت جدی ندارد و خودبخود خوب می شود. اما گاهی نیز علت آن جدی است و به درمان فوری نیاز دارد.

علت این عارضه می تواند به بیماریهای چشمی، اختلالات عصبی، دژنراسیون زجاجیه، پارگی یا جدا شدن شبکیه، … مرتبط باشد. چشم پزشکان ونک با توجه به علت مگس پران چشم و وضعیت بیمار برای درمان آن از روشهای دارویی یا عمل های جراحی استفاده می کنند.

سوالات رایج

متداول ترین سوالاتی که در مورد بیماری مگس پران چشم از دکتر کبیری پرسیده می شوند، عبارتند از:

آیا جرقه زدن چشم در جوانان هم رخ می دهد؟

هر چند این عارضه در افراد مسن شایعتر است ولی جوانان نیز به دلایلی مثل ضربه به چشم، میگرن و استرسهای عصبی ممکن است دچار جرقه زنی چشم شوند. اگر جرقه ها مکرر یا همراه با کاهش بینایی یا تاری دید باشند، باید سریعتر به بهترین متخصص چشم در ونک مراجعه کنید.

چه راههایی برای پیشگیری از جرقه زدن چشم وجود دارد؟

با رعایت نکاتی مثل کنترل قند و فشار خون، استفاده از عینک آفتابی مناسب، استراحت کافی، پرهیز از استرس، تغذیه سالم (مصرف میوه‌ها، سبزیجات و غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان) و معاینات منظم می توانید از جرقه زدن چشم پیشگیری کنید.

اگر شما هم سوالی در این مورد دارید، در بخش نظرات مقاله می توانید از کلینیک ما بپرسید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ دهیم.

5/5 - (1 امتیاز)
جدیدترین مطالب
خدمات ما
اطلاعات تماس
تلفن مطب

0990-882-2176

آدرس مطب

تهران، ونک، ملاصدرا، شیرازی شمالی، نبش شهریار، پلاک ۱۸۱ (ساختمان۳۳)، طبقه ۲، واحد ۱۳

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *