تنبلی چشم هر چند نام بی آزاری دارد ولی به این معنی است که مغز شما اطلاعات چشم تنبل را نادیده می گیرد و به مرور، چشم تنبل تصاویر مبهم تری تولید می کند. درست مانند دانش آموزی که به مدرسه می رود اما چیزی یاد نمی گیرد.
اما آیا این روند تنبلی چشم می تواند منجر به کوری شود؟ این همان سوالی است که قصد داریم در این مقاله به آن پاسخ دهیم. پس تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید. جهت دسترسی سریع به تیترهای این مقاله می توانید از فهرست ابتدای مقاله استفاده کنید.
8 عارضه آمبلوپی که باید جدی بگیریم
علت تنبلی چشم یا آمبلوپی، بروز ناهنجاریهای رشدی در دوران کودکی مثل انحراف چشمها، ضعیف تر بودن نمره یک چشم نسبت به دیگری یا بروز آب مروارید در یکی از چشمها است. این عارضه باعث می شود تصاویر یک چشم خوب پردازش نشوند و عدم درمان آن با عوارض زیر همراه است:
- کاهش دائمی دید در چشم تنبل
- اختلال در دید سهبعدی و بروز اشکال در تشخیص عمق اشیاء
- کاهش اعتماد به نفس فرد
- تأثیر منفی بر فعالیتهای تحصیلی و ورزشی کودکان
- افزایش خطر بروز آسیبهای چشمی در بزرگسالی
- سخت تر شدن احتمال درمان مخصوصاً بعد از سن ۸ سالگی
- افت همیشگی عملکرد چشم در بزرگسالی
- نیاز به درمانهای پیچیده تر مثل جراحی برای درمان تنبلی چشم
برای جلوگیری از عوارض تنبلی چشم توصیه می شود در اسرع وقت برای تشخیص یا درمان آن به بهترین متخصص چشم پزشکی در تهران مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: تفاوت تنبلی چشم با ضعف چشم
برای درمان تنبلی چشم در ونک تهران در هر سنی که هستید، می توانید به دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم مراجعه و از تخصص ایشان در این زمینه بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09908822176 تماس بگیرید.
آیا تنبلی چشم نابینایی می آورد؟
به گفته دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم پزشکی، تنبلی چشم به تنهایی باعث کوری نمی شود. این عارضه وضوح دید را به طور قابل توجهی کاهش می دهد اما باعث نابینایی کامل چشم نمی شود.
ولی حواستان باشد که اگر چشم تنبل تحت درمان قرار نگیرد، همیشه فرد بیشتر از دیگران در معرض نابینایی قرار دارد. چون اگر چشم سالم به هر دلیلی آسیب ببیند بخاطر تنبلی چشم دیگر عملاً بینایی مؤثری ندارد.
تفاوت تنبلی چشم و نابینایی
تنبلی چشم (Amblyopia) به این معنی است که یکی از چشمها به طور طبیعی رشد نکرده و با اینکه هیچ مشکل ساختاری ندارد، عملکرد آن نسبت به چشم دیگر ضعیف است. این عارضه را می توان با درمان به موقع بهبود داد.
اما نابینایی یعنی اینکه کاملاً فرد یک چشم خود را به دلیل مشکلات شدید ساختاری چشم یا سیستم بینایی از دست داده است. نابینایی را نمی توان به سادگی تنبلی چشم درمان کرد.
آیا تنبلی چشم قابل درمان است؟
روشهای مختلفی برای درمان تنبلی چشم در تهران وجود دارد که بسته به علت این عارضه و سن بیمار انتخاب می شود. این روشهای درمانی عبارتند از:
1- پوشاندن چشم سالم با پچ های مخصوص که باعث می شود بینایی چشم ضعیف تر به مرور تقویت شود.
2- تجویز عینک و لنز برای بیمار جهت تصحیح عیوب انکساری چشم تنبل یا رفع اختلاف نمره بین دو چشم
3- انجام برخی تمرینات بینایی که توسط چشم پزشک تجویز شده و به تقویت هماهنگی بین چشم ها کمک می کند.
4- در مواردی که تنبلی چشم به دلیل انحراف چشم (استرابیس موس) است، می توان انحراف آن را با عمل جراحی اصلاح کرد.
معمولا روشهای درمانی در سنین پایین (کودکی) آسانتر هستند و بهتر جواب می دهند. در حالی که درمان آمبلوپی در بزرگسالان سخت تر است؛ هر چند که هنوز هم روشهایی وجود دارند که می توانند در اصلاح دید بزرگسالان موثر باشند.
برای درمان تنبلی چشم در ونک تهران در هر سنی که هستید، می توانید به دکتر مجید کبیری، جراح و فوق تخصص چشم مراجعه و از تخصص ایشان در این زمینه بهره مند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09908822176 تماس بگیرید.
جمع بندی پایانی
آمبلوپی یا تنبلی چشم عارضه ای است که در دوران کودکی و به دلیل بروز مشکلاتی مثل اختلاف نمره دو چشم یا انحراف چشمها ایجاد می شود. در این عارضه، دید چشم تنبل ضعیف تر است و در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع ضعیف تر نیز خواهد شد.
هر چند تنبلی چشم باعث کوری نمی شود، ولی این چشم بیشتر از چشم سالم در معرض آسیبهای چشمی قرار دارد. در ضمن، در صورت آسیب دیدگی چشم سالم مثلا کاهش دید یا نابینایی آن به هر دلیلی، بینایی فرد به شدت کاهش می یابد.
سوالات پرتکرار
رایجترین سوالاتی که همشهریان عزیز تهرانی در مورد تنبلی چشم از دکتر کبیری می پرسند، عبارتند از:
چه سنی برای درمان تنبلی چشم مناسبتر است؟
از آنجایی که تشخیص زودهنگام تنبلی چشم و درمان سریع آن شانس موفقیت را بسیار بالا می برد، بهترین سن برای درمان این عارضه قبل از سنین ۶ تا ۸ سالگی است.
آیا در بزرگسالی همچنان تنبلی چشم قابل درمان است؟
بله. بزرگسالان هم می توانند درمان آمبلوپی را انجام دهند. ولی درمان این عارضه در بزرگسالی سختتر و احتمال موفقیت آن کمتر از سنین کودکی است. همچنین بزرگسالان برای درمان به روشهای پیچیده تری مثل تحریک مغزی یا واقعیت مجازی نیاز دارند و با پوشاندن ساده یک عینک مثل کودکان قابل درمان نیستند.
چطور می توانیم بفهمیم فرزندمان تنبلی چشم دارد؟
معمولاً این عارضه بدون علامت است ولی اگر متوجه می شوید که کودک مشکلی از نظر تاری دید یا انجام کارهای دقیق دارد یا دچار انحراف چشم شده است، فوری به چشم پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر در خانواده شما سابقه اختلالات بینایی هست، برای غربالگری تنبلی چشم زودتر اقدام کنید.
اگر شما هم سوالی درباره تنبلی چشم یا روشهای درمان آن دارید، در بخش نظرات این مقاله حتما آنها را از ما بپرسید.